Waterleiding aanleggen? Hier moet u op letten
Gaat u een waterleiding aanleggen? U kunt een nieuwe waterleiding aanleggen om verschillende redenen. Bent u een oude waterleiding tegen gekomen en wilt u deze vervangen met nieuwe leidingen? Of bent u van plan om een extra waterleiding aan te leggen? Dan zijn er aardig wat punten waar u rekening mee moet houden. Zo maakt het uit of u binnenshuis of buitenshuis een waterleiding gaat aanleggen. Maar het maakt niet uit wat u precies van plan bent, in dit artikel leest u alles waar u op moet letten wanneer u een waterleiding gaat aansluiten.
Waterleidingen aansluiten? Maak eerst een ontwerp
Wanneer u van plan bent om een waterleiding aan te leggen, is het slim om eerst een ontwerp te tekenen. Waar gaan de leidingen liggen en hoeveel heeft u nodig? Wanneer u een eerste ontwerp van het leidingwerk heeft getekend kunt u beter voorbereid aan de slag en zal het ook gemakkelijker zijn om alles omtrent de waterleiding goed aan te leggen.
Onze tip: bewaar het ontwerp van het leidingwerk goed, dit is handig wanneer u in de toekomst een gat moet boren of wanneer u de waterleidingen moet verleggen. Zo weet u nog precies waar de leidingen in eerste instantie lagen en eindigt de klus niet met een lekkage of waterschade.
Een waterleiding aanleggen in de muur
U wilt uw toilet voorzien van een nieuwe waterleiding, maar het moet er wel esthetisch goed uitzien. Dan is het beter om de waterleidingen weg te werken in de muren of vloer met sleuven of een uitsparing. Wij bevelen dan ook aan om hiervoor een koperen of roodkoperen buis te gebruiken, omdat dit sterk en veilig is en geen koperdeeltjes afgeeft.
Wanneer u de waterleiding in de muur aanlegt, is het verstandig om een mantelbuis te gebruiken. Deze huls beschermt de leiding en biedt bewegingsruimte om temperatuurverschillen op te vangen, zodat uw muur of tegelwerk niet beschadigd wordt door water. Wanneer u er toch voor kiest om de buis aan de muur te bevestigen, onthoud dan wel dat de buizen over tijd verkleuren.
Waterleiding bevestigen
Wanneer u de waterleiding gaat aanleggen is het belangrijk dat deze op de juiste manier wordt bevestigd. Door de waterleiding juist te bevestigen, voorkomt u het klapperen en doorbuigen van leidingen. Om de leidingen te bevestigen kunt u gebruik maken van beugels of klemzadels. Let wel op om de hoeveel centimeter u een bevestigingsbeugel of zadel aanbrengt, dit is namelijk afhankelijk of het gaat om een koudwaterleiding of een warmwaterleiding. Hou daar dus rekening mee met het monteren van de waterleiding.
Een waterleiding voor koud water bevestigen
Wij adviseren u om bij koppeling van een koudwaterleiding de beugels of zadels om de 50 tot 75 centimeter te bevestigen.
Een waterleiding met warm water bevestigen
Bij een warmwaterleiding adviseren wij om een afstand van 40 centimeter aan te houden.
Waterleidingen verbinden
Wanneer u van plan bent om koperen waterleidingen te verbinden, omdat deze bijvoorbeeld door bochten moeten en de leidingen in de muur zitten of geplaatst moeten worden, is het raadzaam om soldeer koppelingen te gebruiken. Voor leidingen die zichtbaar blijven en gemakkelijk toegankelijk zijn, kunnen knelfittingen worden gebruikt om het leidingwerk te verbinden.
Verschillende materialen om uit te kiezen
Waar hierboven al werd gesproken over een koperen of roodkoperen buis, zijn er nog meer materialen die u kunt gebruiken om waterleidingen aan te leggen. Zo kunt u ook kiezen voor bijvoorbeeld een tyleen waterleiding. Ook als u een kraan wilt installeren in uw tuin of schuur, is het ook mogelijk om een waterleiding aan te sluiten met een tyleen slang. Deze slang is gemaakt van slijtvast materiaal en is milieuvriendelijk omdat het herbruikbaar is. Net als de koperen variant, kan een waterleiding uitgerust met een tyleen slang een behoorlijke waterdruk aan. Het exacte waterdruk vermogen is duidelijk aangegeven bij elk product.
Een overgang maken van een koperen leiding naar een flexibele waterleiding
De overgang van een koperen leiding naar een flexibele waterleiding is een essentiële en vaak over het geziene stap in de installatie van een watersysteem. Het aansluitproces begint met het bepalen van de grootte van de koperen buis en de bijpassende grootte van de flexibele waterleiding. Zodra deze componenten zijn gevonden, kunnen beide uiteinden van de flexibele slang worden vastgezet met behulp van twee slangklemmen op een slangtule, voordat deze met een soldeer koppeling op de koperen leidingen wordt aangesloten. Voor een tyleen leiding geldt dat je deze kunt verbinden met een knelkoppeling, welke met schroefdraad aan de soldeer of knelkoppeling gemonteerd kan worden. Dit is een belangrijke stap in de installatie van een watersysteem, omdat het zorgt voor een veilige en waterdichte verbinding.