Veelgestelde vragen over pvc lijm
Bij het verlijmen van pvc buizen is pvc lijm het ideale middel om een stevige en duurzame verbinding te maken die lang meegaat. U wilt voorkomen dat de buis gaat lekken of loskomt van de volgende buis. Zeker als het gaat om een afvoerbuis die onder de grond of achter een wand zit. Maar hoe werkt pvc lijm? En wat is pvc lijm eigenlijk? Ook delen we tips die helpen met pvc lijmen en het maken van een sterke pvc lijmverbinding.
Waar bestaat pvc lijm uit?
PVC staat voor polyvinylchloride. Dit is een synthetische stof. Als vinylchloride aangevuld wordt met stoffen en oplosmiddelen ontstaat de oplosmiddelen lijm die we kennen als pvc lijm.
Hoe werkt pvc lijm?
(Hard) pvc lijm lost het oppervlak waar de lijm op aangebracht wordt op. Later verdampen de oplosmiddelen. Concreet smelt u zo beide delen samen.
Hoe gebruik ik pvc lijm?
Vaak vindt u (speciale) pvc lijm in een potje inclusief kwast. Heeft u geen lijmkit? Een kwast is een handig middel om lijm aan te brengen en uit te smeren op het pvc materiaal dat u gaat verlijmen. Let er wel op dat u een kwastje met kunststof haren als hulpstuk kiest, kunststof haren lossen natuurlijk ook op door de pvc lijm.
Let op uw eigen gezondheid tijdens het lijmen
Tijdens het pvc lijmen is het belangrijk om goed over uw eigen gezondheid na te denken. De lijmdampen van pvc lijm zijn gevaarlijk voor uw eigen gezondheid. Draag daarom altijd handschoenen en werk buiten of in een goed geventileerde ruimte tijdens het verlijmen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Als u gaat beginnen met het verlijmen van twee oppervlakken met (hard) pvc lijm doet u er goed aan om de oppervlakken/de pvc buis voor te bereiden en ontvetten. Reinig de delen met een pvc reiniger of ontvettend reinigingsmiddel en een niet pluizende doek. Zo voorkomt u een verzwakte verbinding door bijvoorbeeld vuil of vet. De volgende stap is om beide oppervlakken licht op te schuren met schuurwol of een schuur papier. Na de voorbereiding is het tijd om de lijm aan te brengen. Hou de dop zoveel mogelijk op de pot of flacon van de lijm gebruikt in uw situatie. Zo beperkt u de lijmdampen.
Het is belangrijk om de onderdelen in een vloeiende beweging met elkaar te monteren. Omdat pvc lijm kunststof materialen oplost is er het risico dat materialen op het verkeerde moment versmelten. Wanneer u de buizen of onderdelen in één vloeiende beweging met elkaar samenbrengt voorkomt u vroegtijdig samensmelten. Indien nodig kunt u de in elkaar geschoven buizen of te verbinden onderdelen fixeren door hulpstukken als klemmen of tape.
Hoe lang moet pvc lijm drogen?
De droogtijd van pvc lijm en verlijmde buizen is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de te verlijmen diameters van de pvc buizen, het vochtgehalte, de hoeveelheid lijm op het oppervlak, de omgevingstemperatuur, de passing (eventuele speling tussen twee buizen) en de ondergrond waar u de lijm op aanbrengt. Het is wel verstandig om de lijm lang genoeg te laten drogen.
Richtlijn: buizen met een diameter tot 65 mm hebben gemiddeld tussen de 4 en 8 uur nodig om te drogen. Bij een grotere diameter is dit vanzelfsprekend langer. Vaak staat er een richtlijn voor de droogtijd op het product, hou dit altijd aan.
Hoe krijgt u pvc lijm los?
Ondanks dat de twee delen als het ware samensmelten is pvc lijm losmaken relatief eenvoudig. De diameter van de buis maakt hierbij niet uit. Vaak is het genoeg om de buizen, fittingen en moffen warm te maken totdat het materiaal week wordt. Dit kan, indien mogelijk, aan de binnenkant, maar altijd ook aan de buitenkant. Gebruik hiervoor een normale föhn of brander (gasbrander, verfafbrander etc.). Indien u een brander gebruikt is het belangrijk om te voorkomen dat het pvc gaat verbranden, maak het materiaal warm, maar ga niet te ver. Voor kleine pvc buizen is het risico op verbranding door een föhn of brander groot. Gebruik daarom voor het losmaken van kleine pvc buizen de warmte van kokend water of de vlam van een kaars. Pvc laat warmte slecht door, verwarm de pvc buis daarom gelijkmatig, zo voorkomt u verkleuring en verbranding. Voel telkens of de buis al zacht is, doe dit bijvoorbeeld met een schroevendraaier. Als het materiaal zacht is kunt u de delen lossnijden met een stanleymes of loswrikken met bijvoorbeeld een schroevendraaier en daarna van elkaar draaien. Soms kan het helpen als u hier een tang bij gebruikt. Draai kleine onderdelen voorzichtig los met uw handen. Als u de hitte goed in de gaten hebt gehouden is de fitting hoogstwaarschijnlijk nog goed en niet vervormd.
Waarschuwing: Voorkom dat de pvc buis vlam vat, Als de buis bruin of zwart wordt kunnen er giftige dampen vrijkomen. Let ook op bij het losmaken van een vers gelijmde pvc lijmverbinding. Door de oplosmiddelen in de pvc lijm heeft u wellicht te maken met een brandbaar gas.
Lijmvlekken verwijderen
Gemorst? Vaak kunt u lijmvlekken van pvc lijm verwijderen met een pluisvrije doek en aceton. Hou hierbij wel rekening met de ondergrond, aceton is een agressief middel dat bepaalde materialen (ernstig) kan aantasten.
Zo kunt u pvc lijm het beste gebruiken
Gebruik een reiniger
Het gebruik van een reiniger draagt bij aan de mate van weekheid van het pvc materiaal. Ook kunt u met een reiniger het oppervlak schoonmaken en zorgt u dat u vetvrij werkt. Hierdoor kan de lijm beter in het materiaal vloeien. Voorkom verstoring van de verbinding door verontreiniging door bijvoorbeeld vuil of pluizen van de doek. We raden aan om de reiniger met een schone pluisvrije doek aan te brengen op het materiaal.
De juiste hoeveelheid pvc lijm
Overtollige lijm rondom een verbinding is vaak niet te voorkomen. Het kan zelfs zo zijn dat u te weinig lijm hebt gebruikt als u geen overschot aan lijm ziet na het verbinden van twee pvc delen. Bij een sterke verbinding waarbij de lijm goed is aangebracht zou dus een randje lijm zichtbaar moeten zijn op de plek van de verbinding. Wel is het van belang dat het overschot aan lijm niet te groot is. Het overschot aan lijm kan de verbinding verzwakken doordat het materiaal rondom de verbinding ook week wordt. Verwijder overtollige lijm daarom meteen met een papieren doek of stuk oud textiel. Let er ook op dat de overtollige lijm geen problemen of opstopping veroorzaakt aan de binnenzijde van de buis.
Verschillende materialen verlijmen met pvc, hoe doet u dat?
Naast het veelvoorkomende (hard) pvc kennen we ook geschuimd pvc. Geschuimd pvc heeft toplagen van karton. Voordeel van deze toplagen is dat u geschuimd pvc relatief eenvoudig met veel andere materialen kunt verlijmen.
Geschuimd pvc lijmen met een ander materiaal
Een kenmerk van geschuimd pvc zijn de toplagen van een type karton. Doordat geschuimd pvc deze kartonnen toplagen heeft, kunt u dit type pvc lijmen met een normale contactlijm. Het voordeel van normale contactlijm is dat u de mogelijkheid hebt om de verbinding te corrigeren mocht dat nodig zijn. Let er wel op dat elk oppervlak vuil- en vetvrij is. Eventueel kunt u een primer gebruiken. Zet de delen daarna vast met een hulpmiddel zoals een klem of tape.
PVC verlijmen met hout
Wij adviseren om een deskundige te vragen over welke lijm het meest geschikt is voor de verbinding die u gaat maken tussen een onderdeel van pvc en hout. De toepassing, belasting, temperatuur en omgeving spelen ook hier een belangrijke rol. Vraag dus om advies.
Hard pvc lijmen met een ander materiaal
Als u hard pvc wilt gaan verlijmen met een ander materiaal als pvc gebruikt u geen speciale pvc lijm voor hard pvc. Deze zal namelijk niet goed hechten aan het andere materiaal. Afhankelijk van het materiaal kan montagekit een goed alternatief zijn.
Andere veelgestelde vragen over pvc lijm en pvc lijmen
Waarom staat er een keurmerk op pvc lijm?
Vaak wordt pvc lijm gebruikt voor het verlijmen van pvc buizen voor drinkwater, of een afvoerbuis waar andere stoffen doorheen stromen. Het is dan enorm belangrijk dat de lijm geschikt is voor de toepassing van de buis.
Kan ik pvc lijm gebruiken bij lage temperaturen?
Pvc lijm is te gebruiken vanaf een temperatuur van 5°C. Het kan gebeuren dat de verbinding sterk lijkt, maar als u er druk op zet is de verbinding te zwak. Door de lage temperatuur is er een grote kans op condensvorming die de lijmverbinding verzwakt. Ook heeft u bij lage temperaturen te maken met brosheid van het materiaal. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes ontstaan op bijvoorbeeld plekken waar lijmresten zitten. Als het niet anders kan en noodzakelijk is is om bij temperaturen lager dan 5°C te lijmen adviseren wij om het materiaal voorzichtig te verwarmen. Maak het materiaal niet te heet, dat heeft een averechts effect op de lijm en de lijmverbinding.