Hoe moet u een pop up sproeier aanleggen en afstellen?
Het aanleggen van pop up sproeiers in de tuin is eigenlijk niet zo moeilijk, ondanks wat veel mensen denken. Een doe-het-zelver kan dit namelijk prima zelf doen. In dit artikel leggen wij uit wat een pop up sproeier is, wanneer u een sproeier nodig heeft en hoe u een pop up sproeier stap voor stap moet aanleggen.
Wat is een pop up sproeier eigenlijk?
Laten we eerst eens kijken wat een pop up sproeier precies is, voordat we ingaan op de stappen die nodig zijn om deze te installeren. Een pop up sproeier is een type sproeier dat volledig in de grond wordt geplaatst, waarbij de bovenkant gelijk is aan het niveau van het grasveld. Wanneer er waterdruk ontstaat in de pomp, wordt de stijgbuis van de sproeier omhoog geduwd. Dit maakt het mogelijk om onopvallend te genieten van een groene tuin zonder inspanning.
Maar welke soorten pop up sproeiers zijn er eigenlijk en waar moet ik opletten? Er zijn verschillende pop up sproeiers beschikbaar, zoals de sproeiers die volledig ronddraaien (360º), of sproeiers die een halve cirkel beslaan. Deze uitvoeringen worden respectievelijk aangeduid als full circle sproeiers en part circle sproeiers. Bij een part circle sproeier kan de gebruiker zelf de sproeihoek bepalen.
Het water wordt uit de spuitmond (de 'nozzle') gespoten, waarbij het belangrijk is om de waterdruk, de waterafgifte, het sproeibereik en de sproeihoek vooraf in te stellen zodat deze optimaal aansluiten op de grootte en vorm van het gazon.
De maximale capaciteit
Om pop up sproeiers te gebruiken voor het beregenen van de tuin, moet er wateraanvoer beschikbaar zijn. Bij gebruik van de waterleiding in huis, moet rekening worden gehouden met een waterdruk van 1,5 tot 2 bar en een maximale capaciteit van 1500 liter per uur. De benodigde waterafgifte hangt af van het aantal en eventueel het type sproeiers dat wordt gebruikt. Bij minder sproeiers kan er automatisch minder water worden gebruikt.
Bij grotere pop up sproeiers, zoals turbinesproeiers, is vaak meer water nodig. Als 1500 liter per uur niet voldoende is om het gazon groen te houden of als de waterdruk niet hoog genoeg is, kan een waterpomp worden gebruikt om het water naar de sproeiers te transporteren. Mensen met grote tuinen kiezen meestal voor het gebruik van water uit een sloot of bron in de tuin.
De stappen voor het aanleggen van een pop up sproeier
Nu we een goed beeld hebben van wat een pop up sproeier is en waar u rekening mee moet houden, is het tijd om te kijken naar de stappen die u moet doorlopen wanneer u een pop up sproeier gaat aanleggen.
Stap 1. Plattegrond maken van de tuin
Om uw tuin groen te houden en optimaal gebruik te maken van het nieuwe installatiesysteem met pop up sproeiers, is het verstandig om eerst een plattegrond van uw tuin te maken. Op deze plattegrond kunt u de tuin indelen in zones en voor elke zone bepalen hoeveel vierkante meters de sproeier kan beregenen. Het aantal zones en dus aantal sproeiers dat u nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van de grootte van uw tuin.
Door gebruik te maken van een manifold kunt u de watertoevoer naar de juiste zones leiden. U kunt zelf bepalen hoelang elke zone wordt beregend door magneetkleppen te gebruiken. Deze kleppen worden aangestuurd door uw beregeningssysteem, waardoor u er zeker van kunt zijn dat elke zone de juiste hoeveelheid water krijgt. Zo kunt u er zeker van zijn dat alles goed verloopt.
Stap 2. Goten aanleggen voor leidingen
Begin met het graven van goten om leidingen te plaatsen voor het besproeien van uw tuin. Uiteindelijk moet de slang verbonden worden met een buitenkraan en ondergronds lopen naar de locatie van de pop up sproeier. Houd rekening met de plattegrond die u hebt gemaakt om te bepalen waar elke leiding moet lopen om alle sproeiers van water te voorzien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de leidingen is en graaf de goten diep genoeg zodat ze niet zichtbaar zijn vanaf het gras.
Stap 3. Pop up sproeiers met tyleenslang aanleggen
Om uw bewateringssysteem aan te leggen, is het aan te raden om gebruik te maken van een tyleenslang waterleiding. Deze slang gaat namelijk zeer lang mee. U kunt de diameter van de slang zelf kiezen en het is niet nodig om de leiding te laten keuren, omdat deze niet gebruikt zal worden voor drinkwater.
Voor de aftakkingen naar de sproeiers kunt u het beste tyleenkoppelingen gebruiken. Voor de toevoer naar de kleppendoos kunt u het beste kiezen voor een diameter van 25, 32 of 40 mm.
Vanuit de kleppendoos legt u vervolgens een tyleenslang naar de pop up sproeiers van de verschillende zones. De onderzijde van de sproeier heeft een aansluiting met binnendraad waar u de aansluiting tussen de tyleenslang en de sproeier kunt realiseren.
Stap 4. Controleer of het werkt
Heeft u de pop up sproeiers aangelegd? Voordat u de frequentie van de sproeier instelt via de beregeningssysteem, is het belangrijk om eerst te controleren of de sproeier goed werkt voor optimale bewatering van de tuin. U moet opnieuw de waterdruk en de werking van de beide pompen controleren. Als de waterdruk te hoog of juist te laag is, zal de beregening niet naar wens verlopen.